Beeldvorming

Vandaag, of was het toch gisteren, heb ik een tekening op facebook geplaatst. Niets bijzonders, zeg je dan, dat doe je wel vaker. Klopt natuurlijk.
Het is een simpele tekening van een schoentje. De maat is niet te lezen, het merk wel. Een sportmerk. Ik weet niet of ik de reclamewet zou overtreden wanneer ik het merk zou noemen. Maar als je goed kijkt kun je het natuurlijk wel lezen. Dus in feite heb ik dan al reclame gemaakt. Nou ja.
Het schoentje staat op een tegel, de schaduw valt naar links. Het is zo gesitueerd dat aan de andere zijden ook een stukje tegel zichtbaar is. De stenen zijn niet aaneengesloten, er is een voeg tussen gevuld met zand.
Mijn bedoeling van de “post” was om te kijken welke reacties er zouden komen wanneer ik daar een tekst bij zou zetten. Een tekst die eigenlijk gewoon is. Want dit schoentje….. dit schoentje stond “gewoon” “geparkeerd” op een tegel, een straat verder dan daar waar ik woon.
Ik was op weg naar de supermarkt en daar stond dat schoentje. Enkel en alleen, eenzaam en verloren. Wanneer je met een kinderwagentje aan de wandel bent en geen haast hebt heb je misschien wel in de gaten dat je kind een schoentje uitschopt. Maar wanneer je haast hebt, waarschijnlijk niet.
Mijn tekst: een schoentje, in de haast verloren, daar zit een verhaal achter. Welk? Is dus eigenlijk bovenstaand verhaal. Het schoentje is gewoon verloren.
Wat wil ik nu eigenlijk?
Ik kan dus met een tekening en met een simpele toegevoegde tekst een beeld oproepen. Een beeld dat mensen zelf invullen afhankelijk van hun inlevingsvermogen, fantasie, …….(De beladen en emotionele situatie in het oosten van Europa heeft natuurlijk ook invloed.)
Door het zo te positioneren dat de lijnen van de voegen een V teken suggereren kan ik een heel andere boodschap aan deze tekening geven.
Nu kom ik weer terug op mijn expo titel: “Tussen de Lijnen”. Je kunt met lijnen of een tekening, de beeldvorming in iemand hoofd dus beïnvloeden.
En ik moet bekennen dat mijn eerste bedoeling was: gewoon een verloren schoentje in een straat ergens in Haaksbergen. Maar toen ik de uitsnede van de tekening had gefotografeerd viel me het V teken op en kreeg de tekening een andere lading/betekenis.
Hopelijk heb ik door deze uitleg de emotionele spanning ,die het bij een aantal mensen opriep, wat weggenomen.


Reacties zijn gesloten.